Postreh k Novembru

16. novembra 2023, vantage4, Nezaradené

Pred tým, ako sa zajtra vrece roztrhne s ódami na „hrdinov“ Novembra 1989, ponúkam zopár zamyslení.

Prvé sa týka oných prepytujem hrdinov. Hrdina implikuje nejaký nie každodenný čin, vykonaním ktorého sa jedinec obetuje pre dobro kolektívu, riskuje a v zápase o víťazstvo pravdy a spravodlivosti nehľadí na nástrahy.

Čo také zásadné riskovali „hrdinovia“ Novembra? Používaním úvodzoviek nechcem znevažovať ich odhodlanie, naozaj málokto vedel, ako to vtedy dopadne a či neriskujú väzenie a prenasledovanie ich blízkych. Ale v porovnaní s hrdinami iných udalostí, akými boli napr. SNP či vojny, v ktorých nešlo o nič menej, ako o holé životy, neriskovali zasa až tak mnoho. V minulosti boli hrdinami aj drobní ľudkovia, ukrývajúci Židov, ktorí riskovali životy celých rodín, vrátane detí.

Dnes preblesklo v rozhlase vyjadrenie akéhosi študenta, účastníka vtedajšej demonštrácie v predvečer Novembra ´89 v Bratislave. Táto bola na rozdiel od tej ohlásenej v Prahe nelegálnou akciou, vyžadujúcou si skutočne dávku odvahy. Ale paradoxne, spúšťačom Novembra bola demonštrácia na Národní třídě, ktorá bola riadne ohlásená a aj povolená. Problém nastal, keď sa jej účastníci odklonili od povolenej trasy a nerešpektovali pokyny príslušníkov polície. Zásah polície bol hodnotený nielen ako „neprimeraný“, ale priam brutálny a taký, ktorý si vyžadoval zvrhnúť nenávidený režim.

Malé porovnanie: včera som zachytila správu, že vo Washingtone demonštrovali ľudia za mier v pásme Gazy a polícia ich zmlátila tak, že výsledkom boli stovky zranených. Takže vcelku brutálny zásah. V USA by sa asi mal začať celospoločenský pohyb smerujúci k zvrhnutiu nedemokratického režimu obmedzujúcemu právo občanov zhromaždiť sa a vyjadriť svoj názor, Konkrétne volanie po MIERI. Áno, dnešná demokratúra to dopracovala až tak ďaleko, že volanie po mieri je dôvodom na bitku. Pre tých, ktorí by chceli v duchu dnešného selektívneho triedenia ľudí na „dobrých a zlých“ (zabíjanie ruských vojakov je priam výchovnou metódou, ktorú by mali púšťať deťom pred spaním …. kým zabíjanie Ukrajincov je terorizmus…) povedať, že väčšina demonštrantov bola dezoláti, schvaľujúci palestínsky terorizmus…. chcem podotknúť, že v žiadnej krajine na svete nevyjadruje svoj protest proti izraelskej genocíde na palestínskom obyvateľstve toľko ortodoxných Židov, ako je tomu v USA …. takže je dosť pravdepodobné, že aj v tomto dave boli príslušníci židovského národa. V porovnaní so zásahom polície vo Washingtone zaobchádzali teda „komunistické“ represívne zložky s demonštrantmi ešte pomerne humánne a láskavo …. Spomeňme ešte na záver demonštrácie oranžových viest vo Francúzsku, výsledkom ktorých boli tiež mnohopočetné zlomeniny a iné zranenia utŕžené od polície. Alebo demonštrácie proti svojvôli vlád počas covid-teroru, kde napr. v Holandsku nasadili na ľudí psy, samozrejme bez náhubkov ….

To len na porovnanie „brutality“ totality, ktorú sme tu mali a „slobody“, akú si obyvatelia Západu užívajú dnes. Väčšina ľudí, keby tušila, kam to vyústi, by vtedy komparz na námestia určite robiť nešla. Aby sme nedopadli ako tí Indiáni, ktorí za pár sklených korálkov vymenili pôdu predkov pod nohami …. Zajtra bude hosťom Anny Vargovej v slovenskom rozhlase Milan Kňažko. K tomuto „tribúnovi“ revolúcie hádam iba toľko. Možno to bola generálka pred výberom Zelenského na oveľa vyšší a zásadnejší post. Herec sa osvedčil, môže byť použitý aj ďalší ….